Meer 360° panorama's van Suriname..HomeHomeHomeHome

 

 

English

Henck Arron Monument

Instructies:
Gebruik de controller onder de foto, of je muis, om de foto sneller of langzamer te laten gaan,
naar beneden of naar boven te gaan en shift om in te zoomen en ctrl om uit te zoomen...

De Surinaamse politicus Henck Arron werd in april 1936 geboren in Paramaribo. Na de middelbare schooltijd kwam Henck Arron naar Nederland waar hij verder studeerde in het internationale Bankwezen. Na enkele jaren bij de Amsterdamse Bank te hebben gewerkt, keerde Arron terug naar Suriname en werd staflid bij de Vervuurts Bank.

In december 1963 werd hij onderdirecteur van de Surinaamse Volkskredietbank.
Henck Arron werd in 1961 bestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS).
Vanaf 1963 was hij statenlid voor deze partij.

In 1970 werd Henck Arron gekozen als voorzitter van de NPS. Hij bleef lange tijd leider van de creoolse politieke partij NPS. Na de verkiezingsoverwinning in 1973 werd
Henck Arron benoemd tot formateur. Hij was 37 jaar oud, toen hij tot minister-president van Suriname werd benoemd. Henck Arron leidde Suriname in 1975 naar de onafhankelijkheid.
Henck Arron bleef in Suriname aan de macht tot de militairen onder aanvoering van Desi Bouterse op het toneel verschenen in 1980. Henck Arron werd eerst gevangen genomen, maar kreeg later huisarrest opgelegd door het Militaire Gezag.

Henck Arron overleed op 66-jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartstilstand tijdens een bezoek aan Nederland in 2002.
Vlak voor zijn dood werd Arron door president Venetiaan tijdens de herdenking van de 25-jarige onafhankelijkheid van Suriname geridderd.

Bron: AbsoluteFacts

 


Home Ons doel Over ons Overzicht bedrijven A-Z Meedoen Contact